afbeelding labrador in menu rechts

Hondenverzekering

Als uw hond plotseling wat komt te mankeren, kan de rekening van de dierenarts behoorlijk oplopen. Het is daarom verstandig u tijdig in hondenverzekeringen te verdiepen. Dit artikel geeft u informatie over de voordelen en nadelen van het afsluiten van een hondenverzekering.

Hond met een gebroken poot in het gips.

Door uw hond te verzekeren komt u niet onverwachts voor hoge kosten te staan.

Waar iedere Nederlander in beginsel verzekerd is voor ziektekosten, geldt dat niet voor dieren. De jaarlijkse gemiddelde kosten van een hond van 1000 euro zijn voor de meeste baasjes nog op te brengen. Anders ligt dat wanneer uw hond gewond raakt door een aanrijding of nier-, hart- of schildklierproblemen krijgt. Vaak zijn dan operaties en dure medicijnen nodig.

In Nederland is slechts ongeveer 5 procent van de huisdieren verzekerd. Dit aantal groeit licht. In Groot-Brittannië is echter al 24 procent van de dieren verzekerd en in zweden een overgrote meerderheid van 70%. Op het gebied van huisdierenverzekeringen loopt Nederland dus behoorlijk achter op de omliggende landen.

Ziektekostenverzekering voor uw hond

Het hebben van een huisdier geeft u ook de verantwoordelijkheid voor een goede verzorging. En daar komt meer bij kijken dan goede hondenvoeding of een mooie hondenmand. Onderdeel van een goede verzorging is ook dat u financieel voorbereid bent op de kosten van onvoorziene medische behandelingen. Ook uw hond kan een ongeluk krijgen of ernstig ziek worden. Gelukkig is de diergeneeskunde in Nederland op een hoog niveau. Op het gebied van genezen van huisdieren is steeds meer mogelijk. De kosten hiervan kunnen echter oplopen tot duizenden euro’s. Als u niet te allen tijde over voldoende besteedbaar geld beschikt om deze rekening te kunnen betalen, doet u er verstandig aan uw hond te laten verzekeren. U hebt immers ook een zorgverzekering voor uzelf afgesloten.

Net als bij humane verzekeringen zijn er ook bij de verzekering voor dieren beperkingen en uitzonderingen. Deze zijn echter zeer redelijk en staan duidelijk vermeld in de polisvoorwaarden zodat u vooraf weet wat u wel of niet kunt verwachten met betrekking tot de vergoedingen. Hondenplaneet.nl heeft voor u een verzekeringsoverzicht gemaakt. Hierin kunt u gemakkelijk een hondenverzekering vergelijken met een andere hondenverzekering.

In Nederland zijn er een paar grote aanbieders van hondenverzekeringen. De bekendste aanbieders van hondenverzekeringen zijn:

Dekking

Lees voor het afsluiten van een ziektekostenverzekering de dekking en voorwaarden goed door. Wat wordt vergoed kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. De maximale vergoeding per verzekeringsjaar bedraagt 2.000 tot 5.000 euro, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij waarbij u uw hond verzekert. De meeste zorgverzekeringen voor honden vergoeden tenminste de volgende zaken:

 • Consult in de dierenkliniek, wanneer deze gerelateerd is aan ziekte, ongeval of aandoening.
 • Behandelingen die medisch noodzakelijk zijn, inclusief operaties en narcose door dierenarts en dierenartsspecialist.
 • Medisch noodzakelijke diagnostiek van bloed, urine, ontlasting en weefsel.
 • Röntgenfoto’s, echografie en elektrocardiografie.
 • Alle geregistreerde medicijnen en toepassingen volgens de diergeneesmiddelenwet.
 • Medische noodzakelijke opname en verpleging in de kliniek.
 • Identificatiechip, zowel aanschaf als plaatsing.
 • Euthanasie inclusief achterlaten van uw huisdier bij de dierenarts.

Wilt u weten wat de verschillende hondenverzekeringen allemaal vergoeden? Bekijk dan eens ons verzekeringsoverzicht.

Voordelen hondenverzekering

 • Een hondenverzekering verzekert uw hond van de nodige medische zorg.
 • Een hondenverzekering beschermt u tegen een onverwachte hoge rekening. Bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte worden door de hondenverzekering vergoed.
 • Een hondenverzekering voorkomt dat u als eigenaar lastige keuzes moet maken als uw hond plotseling een dure behandeling nodig heeft. De beslissing om te behandelen of niet kunt u zuiver laten afhangen van wat het beste is voor uw hond. Een prettige zekerheid op een moment dat u wel iets anders aan uw hoofd heeft.

Kosten van een hondenverzekering

De premie van een ziektekostenverzekering voor uw hond bedraagt gemiddeld tussen de 15 en 30 euro per maand. De premie is afhankelijk van de leeftijd van uw hond bij aanvang van de hondenverzekering, het volgroeide gewicht van uw hond, het geslacht en het ras. Natuurlijk is de premie die u voor de hondenverzekering betaalt ook afhankelijk van de dekking die u kiest. Zowel Proteq Dier & Zorg als Petplan bieden namelijk keuze uit verschillende verzekeringspakketten. De OHRA Huisdierenverzekering biedt een basispakket aan. Daarnaast bieden alle drie deze zorgverzekeraars een mogelijkheid tot afsluiten van aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld voor sterilisatie/castratie, vaccinaties en crematie.
Hoe jonger de hond op het moment dat u de hondenverzekering afsluit, hoe lager de premie is die u betaald. Uw hond als puppy al verzekeren is dus een investering in de toekomst. Ook kan de maandelijkse premie afhangen van de looptijd van de hondenverzekering.

Op de website van de verschillende verzekeringsmaatschappijen kunt u een vrijblijvende premieberekening maken. U kunt ook de voorwaarden inzien en direct een polis afsluiten.

Bereken vrijblijvend uw premie
Proteq Dier & Zorg
Petplan
OHRA Huisdierenverzekering

Alternatieven

Als alternatief voor het afsluiten van een hondenverzekering kunt u ook zelf een spaarpotje maken waarin u iedere maand wat geld apart zet voor het geval uw hond iets overkomt. Als u voor deze optie kiest, is het belangrijk dat u wel eerlijk naar uzelf bent en het geld in dit spaarpotje alleen gebruikt voor rekeningen van de dierenarts. U mag dit spaargeld dan dus niet uitgeven wanneer u plotseling een nieuwe wasmachine nodig heeft. Vraag uzelf ook af of u genoeg geld achter de hand heeft om bij te springen, als de kosten hoger oplopen dan het bedrag dat u opgespaard heeft. Er gaat namelijk nogal wat tijd overheen voordat u in uw spaarpotje een leuk bedrag heeft opgebouwd. Als u van uzelf weet dat u niet te allen tijde voldoende geld achter de hand heeft om de rekening van de dierenarts te kunnen betalen, blijkt het principe van zelf sparen in de praktijk niet te werken.

Wel of niet verzekeren?

De afweging of het verstandig is om uw hond te verzekeringen, moet u zelf maken. Algemeen geldt dat als u geen spaarpotje heeft waaruit u de kosten van de medische behandeling kunt of wilt betalen, het verstandig is om uw hond te verzekeren. Juist voor mensen die niet veel geld achter de hand hebben is het afsluiten van een hondenverzekering erg belangrijk. Zo kan uw hond altijd van de nodige (vaak onverwachte) zorg worden voorzien. Bovendien is de premie die u per maand aan de zorgverzekering kwijt bent ook voor mensen die niet veel geld te besteden hebben op te brengen.

Samengevat:

Een hondenverzekering voorkomt dat u lastige keuzes moet maken als uw hond plotseling een dure behandeling nodig heeft. Met een hondenverzekering verzekert u uw hond dus van de nodige medische zorg. Het bedrag dat u per maand kwijt bent aan de zorgverzekering is ook voor mensen die niet zo veel geld te besteden hebben op te brengen. Uiteindelijk kan een zorgverzekering voor uw hond veel ellende voorkomen.
Wilt u meer informatie over wat de verschillende hondenverzekeraars nu precies vergoeden? Op deze pagina kunt u de hondenverzekeringen vergelijken.

Grootste hondenverzekeraars:

Deel artikel: