afbeelding labrador in menu rechts

Puppy benodigdheden

Als u eenmaal weet wanneer de nieuwe pup in huis gaat komen, zult u een aantal voorbereidingen moeten treffen. U doet er verstandig aan een aantal zaken al in huis te halen voordat de puppy in zijn nieuwe huis arriveert.

Halsbandje of tuigje

Nylon hondentuigje

Hondentuigje: bij het trekken komt de druk niet direct op de luchtpijp te staan.

Vraag aan de fokker of u de maat van het nekje van de pup mag opmeten. Doe dit vlak voor u de hond gaat halen en koop dan en halsbandje dat past bij deze maat. Er worden allerlei soorten halsbanden verkocht, maar neem gewoon een klein nylon of leren halsbandje.
U moet er wel rekening mee houden dat het pupje vrij snel groeit. Dus u zult het bandje regelmatig wat losser moeten vastmaken. Voel bij het omdoen of er nog voldoende ruimte overblijft zodat het bandje niet te strak zit. Een of twee vingers die u tussen de halsband en de hals kunt plaatsen is hierbij voldoende. De halsband mag ook niet te los zitten. Het is tenslotte ook niet de bedoeling dat uw puppy zijn kopje eruit kan trekken.

Alternatief van de halsband is het hondentuig. Een hondentuig heeft als grote voordeel dat bij trekken de druk niet direct op de hals en luchtpijp komt te staan, maar verdeeld wordt over de gehele borst.

Nylon halsband voor een hond Nylon hondenriem rollijn hondenriem

Nylon halsbandje.

Nylon riem.

De rollijn geeft uw hond meer bewegingsvrijheid. Maar is ongeschikt om uw puppy te leren wandelen zonder te trekken.

Riempje

Er worden verschillende soorten hondenriemen verkocht. Een gewoon nylon of leren riempje is prima. Een alternatief is de rollijn of flexi-lijn. De lengte van deze lijn kan vanuit het handvat langer worden. Dit kan uw hond meer bewegingsvrijheid geven. Nadeel van de rollijn is dat deze ongeschikt is om uw puppy zonder trekken te leren wandelen.

Penning

Zorg dat de hond altijd een penning om heeft waarop uw telefoonnummer staat. Als uw hond dan een keer van huis wegloopt, kunt u als eigenaar altijd op de hoogte worden gebracht wanneer uw hond gevonden is. De onderhuidse chip maakt een penning overbodig.

Speeltjes

Voldoende speeltjes zijn belangrijk om de hond te vermaken. Omdat iedere hond zijn eigen voorkeur heeft, zult u zelf moeten ontdekken welke speeltjes uw hond leuk vindt. Houdt er bij de aanschaf van speelgoed wel rekening mee dat het veilig is en niet gemakkelijk splintert of door te slikken is. We onderscheiden speeltjes waarmee de hond alleen kan spelen en speeltjes waarmee samen met de baas gespeeld wordt.

Gevulde kong voor een hond

De kong word gevult met eten en houdt uw hond bezig. De meeste honden zijn hier dol op.

Als een puppy alleen speelt zal hij doorgaans ergens op willen kauwen. Kauwen is een natuurlijke behoefte van uw hond. Het is belangrijk hiervoor verantwoord kluifmateriaal aan te bieden. Wanneer uw puppy niets heeft om op te kauwen, is er een grote kans dat hij aan uw schoenen, kleding, of andere voorwerpen gaat kauwen.
Buffelhuiden kluifjes zijn geschikt kluifmateriaal. Wel is het verstandig even goed op te letten wanneer deze kluiven bijna op zijn. Een heleboel honden slikken het laatste, grote stuk het liefst in één keer door. Dit kan gevaarlijk zijn in verband met verstikkingsgevaar. Het laatste stukje van de kluif kunt u dus beter weggooien.
Het wereldbekende merk Kong heeft een aantal verantwoorde speeltjes voor puppies ontwikkeld, waar de meeste honden dol op zijn. De kong is in het midden hol en kan gevuld worden met hondenkoekjes, pindakaas, smeerworst, enz. Een voordeel van de kong, is dat deze uw hond bezig houdt en hem laat werken voor zijn eten. Bovendien kan de kong veilig gegeven worden wanneer u niet op uw hond kunt letten.

Geef de hond geen stokken, zeker wanneer deze nog een pup is. Stokken kunnen in de keel blijven steken of versplinteren. Ook oude kledingstukken, schoenen en dergelijke zijn geen geschikt speelgoed. De hond kan deze namelijk niet onderscheiden van nieuwe, en zal anders ook de nieuwe varianten van uw kleding als speelgoed zien.

Speeltjes om samen met de baas mee te spelen moeten het contact en het samen bezig zijn bevorderen. Heel geschikt hiervoor zijn flostouwen om samen met de baas aan te trekken, tennisballen die de pup kan apporteren, een tennisbal in een sok om mee te sjorren (dit lijkt niet meer op een gewone sok), apporteer dummy’s en verantwoord speelgoed dat bij de dierenwinkel te verkrijgen is.

Voeding

Het is aan te raden uw puppy de eerste dagen hetzelfde voer te geven, als hij bij de fokker heeft gehad. Overstappen op een voer van uw eigen keuze kunt u doen als uw puppy zich bij u op zijn gemak voelt. Alle stress die de scheiding van zijn familie teweegbrengt, kan ertoe leiden dat uw puppy de eerste dag bij u thuis niet wil eten. Dwing hem niet om te eten en geef hem de tijd om te wennen. U zult zien dat de honger de volgende dag al weer terugkomt.

Voer- en drinkbakken

Honden voer- en drinkbakken

Het maakt op zich niet zoveel uit wat voor voerbak(ken) en drinkbak(ken) u neemt. Voor uzelf is het prettig om bakken te nemen met een hoge rand er omheen. Dit voorkomt zoveel mogelijk dat de pup er een smeerboel van maakt. Zorg ook dat de bakken groot genoeg zijn om later nog steeds voldoende inhoud te kunnen bevatten. Ook zijn standaards te verkrijgen waar de bakken in geplaatst kunnen worden, zodat ze wat hoger staan. De hond neemt dan tijdens het eten en drinken een veel natuurlijker houding aan en het voer en drinken hoeft dan niet tegen de zwaartekracht in een vreemde bocht te maken voordat het in de maag komt. Bovendien voorkomt dit dat de bak door de hele ruimte gaat.

Hondenkoekjes

Een van de essentiële levensbehoeften van honden is eten. Bij eten komt endorfine (lichaamseigen morfine) vrij, wat in de hersenen belonend werkt. Daarom is voer een prima middel om de hond te belonen. We moeten er wel voor zorgen dat de beloning lekkerder en aparter moet zijn dan het gewone voer. In de dierenspeciaalzaak zijn allerlei speciale hondenkoekjes te koop, die geschikt zijn als beloning. Meestal gaan de pups hiervoor uit hun dak. Mensen-eten of snoep is niet geschikt voor honden. Dit is vaak te zout, te zoet of te vet.

Eigen plaats

Uw puppy heeft een eigen veilige plek in huis nodig waar hij zich terug kan trekken. Honden hebben graag een overzichtelijke en rustige plaats, die toch betrokken is bij het gezinsleven. Leg de lap stof die in het nest bij de puppy's heeft gelegen op zijn slaapplek. De geur van zijn moeder en nestgenootjes die in dit lapje zit, zal hem helpen zich makkelijker thuis te voelen op zijn slaapplek. Stuur uw puppy nooit voor straf naar zijn slaapplek. Zijn eigen plaats moet een plek zijn waar uw puppy graag gaat liggen. Als slaapplek voor uw puppy kunt u gebruik maken van een bench, een hondenmand, een kussen of een deken.

Bench

Hond in een bench

De bench kan een handig hulpmiddel zijn in de opvoeding van uw puppy, zoals bij het zindelijk maken en om het alleen blijven aan te leren.

De bench is erg geschikt als eigen plekje waar uw pup zich veilig kan voelen. Bovendien is de bench een handig hulpmiddel om het alleen blijven aan te leren en het zindelijk worden te bespoedigen. Bijkomend voordeel van de bench is dat de bewegingsvrijheid van uw puppy is beperkt, waardoor hij uw meubels niet kan gaan slopen wanneer u niet thuis bent. Ga wel meteen met de benchtraining aan de slag, zodat uw pup zich veilig zal voelen in de bench. Zorg ervoor dat de bench al in huis staat voordat de hond de eerste keer thuis komt. Zo kan hij de bench meteen als zijn eigen plekje gaan zien.

Een bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Als de bench groter is, doet u er verstandig aan een deel van de bench af te schermen door bijvoorbeeld een bierkratje of iets anders in de bench te zetten waar het pupje niet op kan klimmen. Door het bench oppervlak klein te maken, zorgt u ervoor dat uw puppy sneller zindelijk is. Honden zijn namelijk van nature hygiënisch en bevuilen hun eigen hol niet graag. Omdat de pup in de bench geen ruimte heeft zijn behoefte te doen in een afgelegen hoekje, zal hij zo lang mogelijk zijn ontlasting op gaan houden. Het verkleinen van het benchoppervlak bevordert dus het zindelijk worden. Bovendien heeft u nu een bench die u altijd kunt blijven gebruiken. Wanneer u een bench gebruikt, heeft u in principe geen mand of kussen nodig. Veel honden vinden het fijn als er een kussen of deken op de bodem van de bench ligt. Jarenlange ervaring heeft geleerd dat veel honden met een dikke vacht en veel werkhonden de voorkeur hebben voor een kale ondergrond. Maar probeer uit te vinden welke ondergrond uw hond het prettigst vindt.

Mand, kussen of deken

Alternatief voor de bench is een hondenmand (of hondenbed) of een hondenkussen of deken. Houdt er bij aanschaf wel rekening mee dat het geheel makkelijk te reinigen is.

Adressen

Zorg ervoor dat u weet bij welke dierenarts u met uw hond terecht wilt, zodat u in noodgevallen snel de juiste stappen kunt ondernemen.

Borstel/kam

Hoewel het voor de vacht nog niet nodig zal zijn om te borstelen, is het wel goed om uw pup alvast te wennen aan het borstelen. Over het algemeen is bij kortharige honden een borstel met korte rubberen noppen het meest efficiënt. Bij langharige honden zult u minimaal een borstel met langere tanden en een grove kam nodig hebben. Bij twijfel over de vachtverzorging van uw pup kunt u het beste aankloppen bij een ervaren trimster.
Het kan ook handig zijn uw pupje nu hij jong is al te wennen aan het nagelsknippen, zodat hij dit later heel gewoon vindt. Daartoe heeft u een speciale nageltang nodig, die te koop is bij de dierenspeciaalzaak. Hoewel dit niet direct nodig is, kunt u wel regelmatig de uiterste puntjes wegknippen op hem aan het knippen van de nagels te wennen.

Tandpasta en tandenborstel

Het is belangrijk uw pup al vanaf jonge leeftijd aan het tandenpoetsen te laten wennen. Wanneer u hier voor de leeftijd van 12 weken mee begint, zal de pup het tandenpoetsen als een normale handeling ervaren. Door de tanden van uw hond te poetsen, voorkomt u dat tandplak en tandsteen ontstaat en het gebit aangetast wordt. Hiervoor is het voldoende als u minstens twee tot drie keer per week de buitenkant van de tanden en kiezen (met name de achtersten) goed poetst. Bij de dierenspeciaalzaak is speciale honden tandpasta te koop.

Samengevat:

Voordat uw puppy in zijn nieuwe huis arriveert, doet u er verstandig aan alvast een aantal puppy benodigdheden in huis te hebben, zoals een halsband en hondenriem, penning, een bench (of hondenmand of hondenkussen), voeding, eet- en drinkbakken, hondenkoekjes, hondenspeeltjes en speciale hondentandpasta. De bench is een handig hulpmiddel in de opvoeding van uw puppy, zoals bij het zindelijk maken en bij het alleen leren blijven. Wanneer u een bench gebruikt, heeft u in principe geen mand of kussen nodig.