afbeelding labrador in menu rechts

Artikel: "Rashondengids biedt handvat voor puppy kopers"

Hieronder vindt u het artikel dat u zoekt. Door op de link te klikken, komt u op de website van de originele bron van het nieuws. Hier vindt u mogelijk nog meer informatie of een uitgebreidere versie van dit artikel.

Rashondengids biedt handvat voor puppy kopers

Bron: ANP Pers support. Geplaatst op 01-10-2015 om 11:16 uur.

Het LICG lanceert de informatieve nieuwe website 'rashondengids.nl' voor iedereen die wil weten hoe gezond de Nederlandse rashond echt is. De site geeft van de populairste hondenrassen duidelijk aan welke erfelijke aandoeningen voorkomen in Nederland. De gegevens zijn afkomstig van recent, kwalitatief onderzoek door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Het LICG vindt dat zo'n overzicht hard nodig is en hoopt met de rashondengids te bereiken dat mensen die kiezen voor een rashond zich bewust zijn van de risico's en voor hondenfokkers kiezen die er alles aan doen om gezonde dieren op de wereld te zetten. De rashondengids maakt het eenvoudiger om van een geliefd ras in te schatten wat de risico's zijn en vertelt waar men op moet letten. Bijvoorbeeld of er tests gedaan zijn bij de ouderdieren.

Op de site kan men tevens lezen waar men op moet letten bij de aanschaf van een hond. Dit is belangrijk, want kritische kopers hebben invloed op de wijze waarop honden gefokt worden. Zo zouden kopers van een pup langer moeten stilstaan bij de gevolgen van bepaalde extreme uiterlijke kenmerken, zoals een heel korte neus, veel rimpels of een te kleine kop. Dit soort kenmerken kunnen het welzijn van een dier flink aantasten.

De rashondenfokkerij ligt behoorlijk onder vuur en in de argumentatie tussen voor- en tegenstanders van rashonden worden de risico's nog wel eens aangedikt of juist teveel afgezwakt. De puppykoper, die uiteindelijk een belangrijke invloed heeft op de fokkerij in Nederland, weet daardoor vaak niet meer waar hij aan toe is. Als kopers kiezen voor gezondere dieren dan zal een fokker daarop moeten inspelen. Goede fokkers kunnen zich op deze wijze onderscheiden van de fokkers die het niet zo nauw nemen met de gezondheid van honden. Maar als pup kopers blijven vragen om dit soort extreme uiterlijkheden dan blijft er een afzetmarkt voor fokkers om dit soort dieren te fokken.

Erfelijke aandoeningen komen echter niet alleen door een extreem uiterlijk. Soms zijn aandoeningen er per ongeluk in gefokt, vaak doordat bepaalde ouderdieren teveel gebruikt zijn. Aanvankelijk lijkt een ouderdier gezond, maar na een aantal jaren blijkt er toch een erfelijke aandoening aanwezig te zijn. Die aandoening is dan al aan vele nakomelingen doorgegeven. Het is daarom bij de aanschaf van een pup belangrijk te weten wie de ouderdieren zijn en welke tests ze hebben ondergaan. Men zou niet in zee moeten gaan met fokkers die hierover geen informatie kunnen of willen verstrekken.

Bekijk het volledige artikel op ANP Pers supportGERELATEERD NIEUWS

Puppy hangt voor het eerst buiten auto

Amsterdamse buschauffeur remt voor verdwaalde puppy

Tilburg | Puppy voor stel dat hond opgeblazen zag worden door vuurwerk [video]Sommige bronnen willen hun artikel nog wel eens verwijderen of verplaatsen. Mogelijk kunt u het artikel dan alsnog via Google vinden.


Alle nieuws artikelen over honden die zijn opgenomen op deze website, zijn publiekelijk beschikbaar gesteld middels rss feeds. Welke zijn gepubliceerd op de website van de betreffende nieuwsbronnen. Hondenplaneet.nl is geen eigenaar van deze feed of de content die zich hierin bevindt. Deze website vervult voor u de functie van een zoekmachine op het gebied van nieuws over honden.


Meer nieuws van "ANP Pers support":

Hieronder vindt u meer nieuws artikelen van ANP Pers support. Een overzicht van alle nieuws artikelen van ANP Pers support vindt u hier.

Resultaten 1 - 4 van in totaal 50 artikelen van ANP Pers support.

Superhond Sako Kidsweek Dier van het Jaar 2015 ...

Geplaatst op 30-09-2015 om 17:38 uur.


Huskysledehonden voor 1 dag taxidienst in Amsterdam-Noord ...

Geplaatst op 29-09-2015 om 17:12 uur.


Nederlands kampioenschap honden gehoorzaamheid ...

Geplaatst op 02-09-2015 om 13:52 uur.


Marc de Hond ambassadeur van DELA goededoelenfonds ...

Geplaatst op 02-09-2015 om 12:38 uur.


1   2   3   4   5       Volgende