afbeelding hond met oordopjes in menu rechts

Artikel: "AIVD-baas Bertholee: een schoothond van de NSA? Bullshit!"

Hieronder vindt u het artikel dat u zoekt. Door op de link te klikken, komt u op de website van de originele bron van het nieuws. Hier vindt u mogelijk nog meer informatie of een uitgebreidere versie van dit artikel.

AIVD-baas Bertholee: een schoothond van de NSA? Bullshit!

Bron: NRC. Geplaatst op 01-05-2015 om 12:53 uur.

AIVD-baas Bertholee: een schoothond van de NSA? Bullshit!

Rob Bertholee, baas van de Nederlandse Inlichtingenen veiligheidsdienst (AIVD), noemt het verwijt van klokkenluider Edward Snowden dat zijn dienst een schoothond van haar Amerikaanse evenknie is “absolute bullshit”. Tevens vindt hij dat de Nederlandse journalistiek teveel achter Snowden aan loopt.

Bertholee gaat vandaag voor het eerst publiekelijk in op de kritiek van Snowden op de AIVD.

De oudmedewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde in 2013 tal van documenten waaruit blijkt hoe Amerika op zeer grote schaal data verzamelt, vaak met medewerking van bevriende mogendheden als Nederland. In een recent interview met de Volkskrant zei de in Rusland gestrande Snowden dat de Nederlandse geheime dienst door de Amerikanen “niet wordt gewaardeerd vanwege hun capaciteit, maar vanwege de vrije doorgang die ze biedt”.

Bertholee is er niet van onder de indruk.

Over de journalistiek die Snowden “een platform geeft”, zegt Bertholee:

“Wie biedt meneer Snowden nou echt tegenspel?”

Duitse geheime dienst spioneerde in opdracht VS

De verhouding tussen Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten werd deze week opnieuw actueel. Woensdag lekte uit dat de Duitse geheime dienst jarenlang in opdracht van de VS Europese buurlanden heeft bespioneerd. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Duitse regering werden vanuit het Beierse Bad Aibling data, e-mails en telefoongegevens verzameld van onder meer de Franse wapenindustrie, hoge ambtenaren van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en het presidentieel paleis en leden van de Europese Commissie. Het gesprek van NRC Handelsblad met Bertholee vond overigens voorafgaand aan deze onthulling plaats.

Bertholee gaat niet in op kritiek

De AIVD-chef wil niet reageren op deskundigen en een oud-medewerker van de dienst die onlangs forse kritiek uitten in NRC op het functioneren van de AIVD én op hemzelf. Er zou door de aanvankelijke bezuiniging van het kabinet en foute beslissingen van dienstleiding sprake zijn van “een explosieve situatie” op de werkvloer bij de geheime dienst. Ook werd het leiderschap van Bertholee bekritiseerd. Zo noemde oud AIVD-medewerker Kees Jan Dellebeke de oudmilitair Bertholee “een manager”.

“Geen man die veel kaas van de organisatie heeft gegeten. Maar vooral geen man met een inlichtingenvisie.”

Bertholee:

“Ik heb het allemaal gelezen maar voel geen enkele behoefte er iets over te zeggen.”

Lees het interview met Rob Bertholee in NRC Handelsblad vanmiddag.



Bekijk het volledige artikel op NRC



GERELATEERD NIEUWS

Speciale dag reddingshond en baas

Hond ving kogel voor baas, nu al 1,5 jaar dakloos

Baas kan ontvoerde hond na 7 jaar weer knuffelen



Sommige bronnen willen hun artikel nog wel eens verwijderen of verplaatsen. Mogelijk kunt u het artikel dan alsnog via Google vinden.






Alle nieuws artikelen over honden die zijn opgenomen op deze website, zijn publiekelijk beschikbaar gesteld middels rss feeds. Welke zijn gepubliceerd op de website van de betreffende nieuwsbronnen. Hondenplaneet.nl is geen eigenaar van deze feed of de content die zich hierin bevindt. Deze website vervult voor u de functie van een zoekmachine op het gebied van nieuws over honden.


Meer nieuws van "NRC":

Hieronder vindt u meer nieuws artikelen van NRC. Een overzicht van alle nieuws artikelen van NRC vindt u hier.

Resultaten 1 - 4 van in totaal 4 artikelen van NRC.

Gouden Loeki voor 'Buddyhond' van KNGF Geleidenhonden ...

Geplaatst op 14-01-2015 om 22:17 uur.


Taxi's mogen blindengeleidhonden niet meer weigeren ...

Geplaatst op 08-10-2014 om 08:03 uur.


Speurhonden en vrijwilligers vertrekken naar Panama ...

Geplaatst op 25-05-2014 om 11:15 uur.


Speurhonden ingezet bij zoektocht naar Nederlandse vrouwen Panama ...

Geplaatst op 09-04-2014 om 10:17 uur.